WOK melding

Wat is een WOK melding?

Een WOK (Wacht Op Keuren) is een melding die op je kenteken geplaatst kan worden. Het houdt in dat het voertuig niet aan de wettelijk eisen voldoet en hij herkeurd moet worden.
WOK staat voor Wacht Op Keuren. Dit betekent dat je niet meer met je auto mag rijden totdat deze gekeurd is door de RDW. Een WOK-status kan afgegeven worden door de Politie, verzekeringsmaatschappij en de RDW.

Wanneer krijgt een auto een WOK-status?

Een auto krijgt meestal een WOK-status wanneer deze ernstig beschadigd is of wordt ingevoerd in Nederland. Een ernstig beschadigde auto mag je naar Nederland importeren, zolang dit maar niet rijdend gebeurt. Slepend of duwend is dus wel toegestaan. Omdat de auto een WOK-status heeft, mag je er niet mee rijden.

WOK-status: mag ik wel naar het keuringsstation?

Op de dag dat je auto gekeurd wordt, mag je er wel mee rijden naar het keuringsstation. Je hebt daarvoor een eendagskenteken nodig. Je kunt de auto natuurlijk ook laten slepen naar het keuringsstation.

Het verschil tussen WOK 1 en WOK 2

Betekent elke WOK-melding dat de auto een ernstig schadeverleden heeft (gehad)?
Nee. Er zijn namelijk twee soorten WOK-meldingen, WOK 1 is voor ernstige schades en WOK 2 is voor minder ernstige schades.

Wanneer krijgt een auto een WOK 1?

Enkele situaties waarin een auto een WOK 1 status krijgt:

  • Het chassis of delen daarvan zijn ernstig vervormd
  • Het dak is verwijderd of de raamstijlen zijn doorgeknipt
  • Er is ernstige schade door brand of water
  • Eén of meer wielophangingen zijn ernstig vervormd in combinatie met tenminste één van de overige punten

Wanneer krijgt een auto een WOK 2?

Enkele situaties waarin een auto een WOK 2 status krijgt:

  • Niet goed sluiten van motorkap, kofferdeksel en deuren
  • De ruiten zijn beschadigd beschadigd of het zichtveld verhinderd, waardoor je geen goed zicht hebt
  • Scherpe delen, gevaar voor losraken, bijvoorbeeld de bumper zit los en steekt uit
  • Er ontbreekt een koplamp
wok status check

Een WOK 2 melding is dus minder “ernstig" dan een WOK 1 melding. Overigens is dit onderscheid in het kentekenregister niet terug te vinden. Dus een auto met niet heel ernstige schade, zoals een motorkap die niet dicht gaat of een gescheurde voorruit kan een WOK-status in het kentekenregister krijgen. Later is dan niet te zien dat dit een auto met een WOK 2 betreft en niet een auto met ernstige schade die een WOK 1 heeft gehad.
De verzekeringsplicht, motorrijtuigenbelasting en (eventuele) APK-plicht lopen tijdens de WOK-melding gewoon door. Dit geldt natuurlijk niet bij het invoeren van een auto. Deze staat tenslotte nog niet op kenteken.

Kosten schadekeuring 2020

De kosten die u op het keuringsstation betaalt zijn de kosten voor de schadekeuring en de herafgifte van het kentekenbewijs.
Laat u ook een APK uitvoeren, dan komen die kosten erbij.

Auto's met een gewicht t/m 3500 kg:

Omschrijving Bedrag
Schadekeuring voertuig licht € 43,-
Herafgifte/activering KB voertuig licht € 64,-
Periodieke keuring APK voertuig licht € 63,-

Na de WOK Keuring

Uw auto wordt gekeurd op technische eisen. Als de auto is goedgekeurd, beëindigt de RDW de zogenoemde 'Wachten Op Keuren' (WOK)-melding in het kentekenregister. Zodra deze melding is verwijderd in het register, mag u weer met de auto rijden, niet eerder. U ontvangt een brief van de RDW met de bevestiging dat u weer met de auto mag rijden. U kunt dit zelf ook bekijken door uw kenteken in te voeren in de Kentekencheck.
Het bestaande kentekenbewijs is hierna weer geldig. Als er een wijziging aan het voertuig is van een item dat op de kentekencard staat (bijvoorbeeld een kleurwijziging), dan ontvangt u nog een nieuwe kentekencard.

Het is volledig gratis, waar wacht je nog op?

Begin